Itt az oldal eleje
SzIG | Cikkek, beszámolók

Bolyai városi és régiós matematikaverseny – 2019

„A semmiből egy új, más világot teremtettem.”

Az első fordulón 14 pontot lehetett szerezni, a második fordulón 36 pontot lehetett szerezni, így összesen 50 pontot lehetett gyűjteni az első két forduló alapján, az eredményről december 7-ig emailben értesítjük a csapatokat. A legjobb 8 csapat versenyez december 13-án iskolánkban.

Versenyfelhívás

A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium idén is megrendezi a Bolyai városi és régiós matematikaversenyt 8. és 9. évfolyamosok számára, nevezési díj nincs.

A vetélkedő témája Bolyai János és Bolyai Farkas élete és munkássága, valamint logikai, matematikai feladatok.

A versenyre háromfős csapatok jelentkezését várjuk, iskolánként kötetlen számban. A jelenkezési lapot majd az első feladatsorhoz csatolva találják meg a csapatok honlapunkon.

A vetélkedő három fordulóból áll, amelyből kettő internetes. A döntőt a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégiumban tartjuk.

Az első fordulóban a feladatok megoldására összesen 60 perc áll majd a csapatok rendelkezésére. Ebben feleletválasztós kérdések lesznek, összesen 13 + 1 darab. Helyes válaszért 1 pont jár, helytelen válaszért 1 pontot levonunk, az üresen hagyott kérdés 0 pontot ér.

A feladatsor október 22-én, kedden 14:00 órától 15:10 óráig lesz elérhető honlapunkon. A feladatsort 15:00 óráig kell kitölteni a csapatoknak.

A második forduló feladatai 2018. november 26-án, kedden 14:00 órától lesznek elérhetők. Az ezzel kapcsolatos további információkat a jelentkezésnél megadott kapcsolattartóval fogjuk tudatni ímélben.

A két forduló pontszámai összeadódnak, és a legjobb 8 csapat jut be a döntőbe, amelyet iskolánkban rendezünk meg 2019. december 13-án, pénteken 15:00 órakor.

Az aktuális pontállást és a feladatlapok javítókulcsát szintén honlapunkon tekinthetik meg az érdeklődők.

A döntő előtt az érintett legjobb 8 csapat további tájékoztatást fog kapni az ott várható feladatokról.
A versennyel kapcsolatban bármilyen kérdést a bolyaiverseny2019@gmail.com címre várunk!

    Ajánlott irodalom és internetes forrás
  • Sain M. (1993): Matematikatörténeti ABC, Budapest, Typotex Kiadó.
  • Száva I. (1967): Apa és fia, Budapest, Móra Könyvkiadó.
  • Weszely T. (1981): Bolyai János matematikai munkássága, Bukarest, Kriterion Könyvkiadó, 7-133. o.
  • Bolyai Farkas halála – Tarján M. Tamás írása

Minden jelentkezőnek sok sikert és jó versenyzést kívánunk!