Itt az oldal eleje
SzIG | Cikkek, beszámolók

Arcok és harcok – hősök, példaképek, hazafiak

A Honismereti Szövetség az idei év elején általános- és középiskolás korú fiatalok számára országos pályázatot hirdetett „Arcok és harcok – hősök, példaképek, hazafiak” címmel, melynek célja a pályázó településéhez, megyéjéhez illetve az országrészhez kötődő nem élő történelmi személyt, példaképet bemutató digitális összeállítású helytörténeti pályamunka készítése volt. Fontos tartalmi követelményként határozták meg: a beküldött pályázati anyagból kitűnjön, hogy a pályázó miért választotta példaképét, s hogy a téma a hazaszeretet, a hűség, a hősiesség tekintetében milyen tanulságokkal szolgál napjainkban.

A legjobb pályamunkák szerzői meghívást kaptak a 2019. július 30 – augusztus 4. között Kőszegen megrendezett XXIV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiára – melynek fővédnöke az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára volt –, ahol munkájukat bemutathatták. Az elhangzott előadások között sorrendet ugyan nem állítottak föl, de a legkiválóbbak lehetőséget nyertek arra, hogy első publikációként pályázatuk a Honismeret c. folyóiratban megjelenjen. Ezt a lehetőséget iskolánk egyik tanulója is megkapta.

Az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia ünnepélyes megnyitására Kőszegen a Jurisics-vár lovagtermében került sor, a kor reneszánsz hangulatát egy mai „Tinódi”, Kátai Zoltán Kossuth-díjas kobzos énekmondó teremtette meg. A reneszánsz korra hangoló bevezető történész előadások és könyvbemutató mellett 19 diák korreferátum (pl. Ozorai Pipo, Jurisich Miklós, Béri Balogh Ádám, Damjanich János, Lenkey János, Noszlopy Gáspár, Slachta Margit példamutató életútjáról) hangzott el 26 előadótól az akadémia ideje alatt.

A XXIV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia megnyitása
A XXIV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia megnyitása

Jutott idő egész napos tanulmányi kirándulásra a közeli Burgenlandba, ahol megtekinthettük Léka lovagvárát, amely egykor a Nádasdy grófok, majd az Esterházy hercegek birtoka volt, ma fontos turisztikai célpont Ausztriában. Visszatérve Magyarországra meglátogattuk a hét „hűségfalu” egyikét (Nardát)- ahol a polgármester személyesen fogadott minket-, Felsőcsatáron pedig a Vasfüggöny Múzeumot, a napot végül Bükfürdőn strandolással zártuk.

A hétvége már a „Kőszegi ostromnapok” rendezvényei jegyében telt el: megnéztük a „várostromot”, majd koncerten és hajnalig tartó utcabálon vehettünk rész a város főterén.

A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégiumot a 11. B osztály három tanulója képviselte a rendezvényen: Deák Viktória Simonyi óbester vitézségéről, Bedő Eszter és Viczai Ágota Rosti Pál példaadó életútjáról tartott jól megszerkesztett előadást. Sikert arató előadásukért a Honismereti Szövetség elnöke őket is díszes oklevélben részesítette.

Bedő Eszter oklevele
Bedő Eszter oklevele
Deák Viktória oklevele
Deák Viktória oklevele
Viczai Ágota oklevele
Viczai Ágota oklevele

Az oklevélen és a honismereti táborba való meghíváson kívül a résztvevő diákok legnagyobb nyeresége mégis az a felkészülés során megszerzett és elmélyített tudás, amely megfelelő alapot teremthet a magyar történelmi hagyományok őrzéséhez és azok továbbadásához is.

Eredményes szereplésükhöz gratulálunk!

Szervező (felkészítő) tanár: Süveges Zoltán