Itt az oldal eleje
SzIG | Cikkek, beszámolók

Fejér Megyei Diáknapok 2020

Az iskola által kijelölt kapcsolattartó maximum három nevezést rögzíthet egy diák nevére. Regisztráció: február 13. – március 3.

Minden információ elérhető az FMD honlapján

Jelentkezési kategóriák

1. Képző-, nép- és iparművészet

Elvileg minden tanuló egy művel pályázhat, de az elmúlt évek tapasztalata alapján tudjuk, hogy valaki több nevezést is beadott, és erre van is lehetősége, hiszen akár 2 különböző alkotással is jelentkezhet. Ilyenkor minden nevezést külön kell rögzíteni és meg kell fizetni az egyéni nevezési díjat.

Az iskola által kijelölt kapcsolattartó maximum kettő nevezést rögzíthet egy diák nevére (tehát ha másik Egyéb kategóriában is érdekelt a jelentkező, akkor figyelni kell erre, ugyanis a rendszer nem fogja engedni a továbblépést, amennyiben kettőnél többször beírja az adatokat), és figyelni kell arra is, hogy egy iskolából ebben a kategóriában maximum 12 nevezés lehetséges. Mindenképpen egyeztessen mindenki az iskolai kapcsolattartóval, hogy ez ne a nevezéskor derüljön ki!

A kategóriában jelentkezhetnek egyének vagy alkotóközösségek bármely technikával készült grafikai, festészeti vagy kisplasztikai, illetve iparművészeti, népművészeti alkotással.

Festészet:
1 kép terjedelme maximum 1 nm lehet, sorozat esetén maximum 3 db 500×700 mm/képet lehet leadni (a papír alapú pasztell képek festészeti kategóriához tartoznak).
Grafika:
a grafikák szabványmérete keretezve, maximum 500×700 mm lehet.
Kisplasztika, szobrászat:
maximum 35 kg súlyú tárgyakat fogadunk el.
Tűzzománc (festőzománc, sgraffitto):
maximum 0,5 nm/kép adható le.
Iparművészeti alkotások esetén:
elfogadunk mindent, ami a tárgyalkotás körébe tartozik, függetlenül az anyagtól (textil, kerámia, tűzzománc, játék, üveg, ékszer).
Népművészet:
hagyományos kézműves technikával készült tárgyakat, a népi kismesterség minden ágából lehet nevezni.

2. Könnyűzene

Saját vagy mások által szerzett dalok egyaránt előadhatók.

A helyszín méreteihez igazodó fronthangosítás lesz 4 utas monitorral és 5 ládával. A helyszínen alap dobfelszerelést, szintetizátort, gitárhangosítást, mikrofonokat és mikrofonállványokat biztosítunk. Cintányérokat, pergődobot, lábgépet, és egyéb eszközöket (pl. kottaállvány) a fellépő zenekaroknak maguknak kell biztosítani.

Alap dobfelszerelés:
  • 2 felső és 1 álló tam
  • 1 lábcin-, kísérő-, pergőállvány
  • 1 beütő
  • 1 szék

A kiválasztott zenei alapot a jelentkezők a nevezési felületen töltsék fel, vagy küldjék a diaknapok@diaknapok.hu e-mail címre. A tárgy rovatban kérjük a benevezett produkció nevét, a kategória és az iskola nevét mindenképp feltüntetni. A médiafájl maximális mérete 100 MB lehet. Minta: produkcio_neve_konnyuzene_iskola_neve.

3. Honismeret

Ebben kategóriában legfeljebb 5 oldalas dolgozatokat (borító, melléklet és szakirodalom-jegyzék ezen felül értendő) várunk, melyek témájukban kötődnek megyénkhez. A megyéhez való kötődés figyelembevétele mellett a téma szabadon választható. A feldolgozás lehet helytörténeti, természeti, gazdasági, néprajzi, művészettörténeti stb. szempontú. Ily módon a tanuló a dolgozat keretei között foglalkozhat például egyéni sorssal, kis közösséggel, egy település, tájegység bemutatásával, vagy akár műalkotásokkal, helyi jelenségekkel, egy település értékeivel, stb.

Lényeges, hogy a dolgozat egyéni kutatómunkát is tartalmazzon a kérdéshez nélkülözhetetlen szakirodalom ismeretén túl. A zsűri az önálló gondolatokat és értelmezéseket fogja elsősorban keresni a munkákban.

Az iskola által kijelölt kapcsolattartó maximum kettő nevezést rögzíthet egy diák nevére.

A dolgozatokat Times New Roman betűtípussal, 12-es betűmérettel, 1,5 sor sortávval kérjük. A melléklet (fotók, grafikonok, ábrák stb.) és a kötelező szakirodalom-jegyzék nem számít a terjedelembe, de kérjük folyamatosan oldalszámozni.

4. Irodalom – vers- és prózaírás

Ebben a kategóriában saját verseket és prózai alkotásokat (elbeszélés, novella) várunk, melyek még nem jelentek meg kiadványban. Egy szerzőtől legfeljebb három kisebb lélegzetű (karakterek száma maximum 200, ez egy nevezésnek számít), vagy egy hosszabb verset, vagy egy prózai művet fogadunk el, amelyeket a zsűri értékel és minősít.

Az iskola által kijelölt kapcsolattartó maximum kettő nevezést rögzíthet egy diák nevére; tehát ha másik Egyéb kategóriában is érdekelt a diák, akkor figyelni kell erre, ugyanis a rendszer nem fogja engedni a továbblépést.

A leadásra szánt dolgozatokat PDF formátumban kérjük feltölteni a jelentkezési felületre.

5. Fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok

Ebben a kategóriában különösen figyelni kell az eredeti felhívás szövegére. Elvileg minden tanuló egy művel pályázhat, de az elmúlt évek tapasztalata alapján tudjuk, hogy valaki több nevezést is beadott, és erre van is lehetősége, hiszen akár 2 különböző alkotással is jelentkezhet. Ilyenkor minden nevezést külön kell rögzíteni és meg kell fizetni az egyéni nevezési díjat.

Az iskola által kijelölt kapcsolattartó maximum kettő nevezést rögzíthet egy diák nevén; tehát ha másik Egyéb kategóriában is érdekelt a diák, akkor figyelni kell erre, ugyanis a rendszer nem fogja engedni a továbblépést.

A kategóriában jelentkezhetnek egyének, vagy alkotóközösségek bármely technikával készült alkotással, videóval és animációval.

Fotó:
maximum 500×700 mm, keretezve kérjük, sorozat esetén maximum 3 db-ot lehet leadni.
Új vizuális kísérleti műfajok, rövidfilm:
videó installáció (maximum 3 perc terjedelemben), kisfilm (maximum 5 perc terjedelemben) adható le. Nevezni kizárólag 2014 óta készült alkotással lehet, a filmekkel kapcsolatban sem tematikai, sem műfaji megkötés nincs, azokat digitális formátumban (mp4 vagy avi)  fogadjuk el. A filmeket a nevezési felületen lehet feltölteni, vagy  az ismert fájlküldő/megosztó szolgáltatásokkal (Google Drive, Mammutmail, ToldACuccot stb.) lehet elküldeni a diaknapok@diaknapok.hu címre. A fájlokat letöltés után visszaigazoljuk, aki nem kap visszaigazolást, kérjük, írjon nekünk! A médiafájl maximális mérete 100 MB lehet.

6. Médiakommunikáció

A kategóriában jelentkezhetnek egyének vagy alkotóközösségek olyan kreatív pályaművekkel, amelyeknek témája valamely 2019-ben készült film, színházi előadás, ebben az évben lezajlott koncert vagy kiállítás. (Értelemszerűen saját tervvel kell jelentkezni, nem az adott eseményhez kötődő, már létező munka átdolgozásával.)

Fontos, hogy a reklámozásra/kritikára kiválasztott művek között ne szerepeljen olyan, amely 18 éven felülieknek szól!

Plakát:
A/2-es (420×594 mm) vagy A/3-as (297×420 mm) méretben kérjük a műveket leadni. Fekvő vagy álló formátum szabadon választható módon, bekeretezve. A pályamunkákat pdf formátumban, a diaknapok@diaknapok.hu címre kell küldeni.
Az alkotásokat kinyomtatva is kérjük eljuttatni a Fehérvári Programszervező Kft., 8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. címre.
Hangszpot vagy reklámfilm:
a televízióban/rádióban látható/hallható reklámok általános hosszához igazodva a pályaművek hossza maximum 30 másodperc. Nevezni kizárólag 2019-es eseményekhez kapcsolódó anyagokkal lehet. Mind a film-, mind a hanganyagokat digitális formátumban, DVD minőségben fogadjuk el. A pályaműveket a nevezési felületen lehet feltölteni, vagy az ismert fájlküldő/megosztó szolgáltatásokkal (Google Drive, Mammutmail, ToldACuccot stb.) lehet elküldeni a  diaknapok@diaknapok.hu címre. A médiafájl maximális mérete 100 MB lehet.
Kritika:
pályázni egy írással lehet, a kiválasztott eseményről (2019-es film, színházi előadás, koncert, kiállítás) maximum 2 oldalban megfogalmazott, saját véleményt várunk. Formai követelmény: Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1,5 soros sortáv. A pályamunkákat pdf formátumban, a diaknapok@diaknapok.hu címre kell küldeni.

7. Sótájm – vegyes produkciók

Modern tánc – jazz balett – ír tánc – egyéb mozgásművészet – bűvészmutatványok – kabaréjelenetek – szalagavatós táncok, vagyis minden olyan produkció, ami az első hat kategóriába nem sorolható be.

8. Népdal – népzene – néptánc

A magyar nyelvterület hagyományai mellett a hazánkban élő nemzetiségek, más népek muzsikáját, népdalait és néptáncait mutathatják be a fellépők.

További kategóriák

Az alábbi kategóriák ismertetése a diáknapok honlapján érhető el a „Kategóriák” menüpont alatt.

  • 9. Komolyzene – szólóhangszer – kamarazene

  • 10. Szólóének, társasének, kórus

  • 11. Vers- és prózamondás

  • 12. Diákszínpad