Itt az oldal eleje
SzIG | Diákélet | Művészetek | Énekkar

Énekkar

A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara

Dunaújváros a legfiatalabb magyar városok egyike. A dunaújvárosi iskolák sorában az elsők között alakult meg gimnáziumunk 1953-ban. A Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara csaknem egyidős az iskolával, 1968-ban jött létre. A kórus első komolyabb sikereit Dr. Varga András vezetésével az 1970-es, 80-as években érte el hazai és külföldi fesztiválokon. Például 1984-ben a belgiumi Neerpeltben megrendezett 32. Nemzetközi Ifjúsági kórusfesztiválon 117 résztvevő közül kiemelt első díjat nyert „Cum laude” minősítéssel és a kulturális miniszter plakettjével.

A Fejér Megyei Diáknapokon 1978-ban
A Fejér Megyei Diáknapokon 1978-ban

Egy kórus számára mindig elismerés, ha egy zeneszerző kitünteti munkájával. A gimnázium énekkarának készített egy-egy darabot Tillai Aurél, Szabó Csaba. Bárdos Lajos Tanár Úr a kórust hallván felajánlotta: szívesen komponál a kórusnak egy művet. Dr Varga András Nagy László gyönyörű Bartók ünnepe című versét választotta irodalmi alapul. Ebből született a kórusmű, melynek ősbemutatójára 1981. április 25-én került sor.

Dr. Vargha András nyugdíjba vonulását követően Lak Gyöngyi vette át a vegyeskar vezetését és folytatta a kórushagyományokat 1994-ig. Karácsonyi, tavaszi hangversenyeket szervezett, Diáknapokon, Éneklő Ifjúság minősítőn vett részt énekkarosaival.

A kórus jelenlegi vezetője Pocsai Mária Andrea. Énektanári és karnagyi munkáját 1992-ben a nőikar és a férfikamarakórus szervezésével kezdte, majd 1995-ben vette át a vegyeskar irányítását, ami a régi hagyományok miatt megtisztelő, de igen felelősségteljes feladat a Széchenyiben. A legnagyobb kihívást a folyamatosság fenntartása, a ballagók miatt az évről évre megújulás jelenti. A zene segít megbirkózni a mindennapi nehézségekkel, a zene és a közösség ellazít és felvidít, önbizalmat ad. A közösségi erő sokszorozódik.

Vegyeskar
Vegyeskar

A kórustagok közül különböző zenei formációk alakultak az évek alatt: népdaléneklő csoportok, nőikar, férfikar, énekegyüttesek, kamarazenekarok. Itt alakul meg 1997 novemberében a Viadana kamarakórus Kurucz Gergely vezetésével és Széchenyi István Gimnázium Viadana Kamarakórusaként működött 1999-ig. Jelenleg a Kistulipán, Viola és Nefelejcs népdalcsoport tevékenykedik.

Az 1990-es évektől kezdődően a gimnázium tanulói rendszeresen vesznek részt a Fejér Megyei Diáknapok eseményein (1995-2018 között minden évben arany minősítés kórus kategóriában), kategóriadíjasok és különdíjasok is voltak már. Az idei tanévben felkérést kaptak a gálaműsorban való szereplésre. A keszthelyi, kétévente megrendezett Helikon Ünnepek rendezvénysorozatán (2004-ben, 2006-ban, 2008-ban, 2010-ben, 2012-ben is arany minősítés, 2014-ben ezüst minősítés, 2016-ban és 2018-ban ismét arany minősítés és Helikoni Különdíjban részesültek).

A vegyeskar szép sikereket arat az országos Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyeken is. 1995-2018-ig minden évben arany minősítést szereztek. A kórus 2004, 2006 és 2018-as években elnyerte az ÉV KÓRUSA kitüntető címet. Pocsai Mária karvezető a zsűri Dicsérő Oklevelét kapta. Többször részesültek Országos Dicsérő oklevélben is.

50 éves jubileumi koncert
50 éves jubileumi koncert

A Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara iskolai, városi és országos rendezvények, ünnepélyek állandó szereplője, immár hagyományosan részt vesz a Zenei Világnap iskolai, városi rendezvényén, karácsonyi, tavaszi koncertet ad. 2005-ben meghívást kaptak a Zeneakadémiára, a Bárdos Lajos tiszteletére rendezett hangversenyre. A 2006/2007-es tanévben W. A. Mozart Requiemjére készültek a Dunaújváros Vegyeskarral közösen. Ezt a koncertet még sokszor követte oratórikus mű megszólaltatása a város kórusaival karöltve. Carl Orff: Carmina burana, Ludvig van Beethoven: IX. szimfónia, Antonio Vivaldi: Glória, Karl Jenkins: The Armed Man, ennek eredményeként 10-nél több gimnazista énekelt New Yorban a Carnegi Hall-ban 2014-ben.

Karácsonyi koncert 2018-ban
Karácsonyi koncert 2018-ban

Részt vettek az Erkel Ferenc, Karai József emlékhangversenyen a Bartók Kamaraszínházban, a Magyar Dal napján a Városháza téren, a Békés-Tarhosi Zenei napokon a békési református templomban, a Dréta Antal Egyházzenei találkozón Mezőfalván, Adventi koncerten Dortmundban.

2008-tól a budapesti „Zene mindenkié” Egyesület Parafónia zenekara megismerésével, a fogyatékkal élők zenei nevelését ismerhették meg a kórustagok. Közös hangversenyeikre Dunaújvárosban, Budapesten és a Művészetek Völgyében került, illetve kerül sor.

A közösségi szolgálatba bekapcsolódva a dunaújvárosi Jószolgálati Otthon Közalapítvány és az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona ápoltjaival is tartja a kapcsolatot a kórus, kérésükre a közös zenélések mellett ünnepélyeiken műsorral kedveskednek.

A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Vegyeskarának repertoárjában szerepelnek reneszánsz, barokk, valamint XX. századi, illetve kortárs, magyar és külföldi zeneszerzők kórusművei.

A Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának Pro Culture Intercisae, - Dunaújváros Kultúrájáért Díjat adományozta 2008-ban a Széchenyi István Gimnázium Vegyeskarának.

Pocsai Mária Andrea

Kapcsolódó cikkek, beszámolók